Kannanotot ja tiedotteet

Kannanotto: Euroopan totuuden hetki

“Totuuden hetki.” Näin vastasi Ranskan vastavalittu presidentti Emmanuel Macron, kun häneltä kysyttiin syytä pitkään kädenpuristukseen ja katsekontaktiin presidentti Donald Trumpin kanssa. ”En tee kompromisseja”, hän lisäsi.

Aikamme epävarmuus, yllätyksellisyys ja jopa avuttomuus herättää hakemaan uutta toivoa ja uskoa tulevaisuuteen. Macron tarjoaa tätä. Hän on liberaali, ”Le Kid” (poikanen), pitkälle kouluttautunut, yhteiskuntatieteilijä Pariisin Scienes Po:sta ja hallintotieteilijä ENA:sta (Ecole Nationale d’Administration). Lisäksi hänellä on talousministerin kokemus. Älykäs, rohkea ja taitava. Ihmelapseksi häntä kutsutaankin.

Macron ei ole tyytynyt vanhaan oikeisto-vasemmisto asetelmaan, vaan ennakkoluulottomasti hän perusti vajaa vuosi sitten oman poliittisen En Marche (Liikkeellä) -liikkeen. Sen tavoitteena on uudistaa Ranskan poliittinen järjestelmä, talous ja työlait mukaan lukien paikallinen sopiminen ja työaikajoustot sekä uudistaa EU. Macron vastustaa protektionismia, kannattaa globalisaatiota ja rakentaa vahvan Ranska-Saksa- yhteistyön varaan.

Enemmistö ranskalaisista tuki Macronia vaaleissa ja valitsi hänet presidentikseen. Kesäkuun 11. ja 18. päivä järjestettävät Ranskan kansalliskokouksen vaalit näyttävät, saako hän taakseen enemmistön toteuttaakseen tavoitteensa. Macronin tukijoiksi odotetaan siirtyvän äänestäjiä niin keskustaoikeistosta kuin keskustavasemmistostakin. Toukokuun 2017 lopussa ilmestynyt The Economist kirjoitti, että Macronin suurin uhka vaaleissa on, että häntä aletaan pitää vasemmistolaisena. Tulevaisuus näyttää, kuinka paljon hän joutuu tekemään kompromisseja – ja miten taitava hän siinä on.

Ranska on EU:n toiseksi suurin ja maailman viidenneksi suurin talous. Maassa on paljon tyytymättömyyttä, 10 prosentin työttömyys ja kansa, joka on tottunut menemään kaduille toteuttamaan ‘kadun valtaa’.

Edellytykset asteittaiseen onnistumiseen Macronilla on kuitenkin olemassa. Hän korostaa asiantuntijuutta, osaamista sekä koulutusta ja on valinnut neuvonantajiaan, hallituksen jäseniä ja myös virkamiehiä, tiedemiehiä sekä puhtaita asiantuntijoita niin oikealta kuin vasemmaltakin. Hän on ottanut käyttöönsä maansa terävintä kärkeä ja osoittanut, ettei halua tämän osaamisen vuotavan ulkomaille. Näin toimiessaan hän ei korosta pelkästään koulutuksen saatavuutta ja yhdenvertaisia kouluttautumismahdollisuuksia, vaan osoittaa olevansa sanojensa mittainen jo kautensa alkutaipaleella.

Macron haluaa avata EU:n perussopimuksen, Lissabonin sopimuksen, kehittää yhteistä budjettia ja puolustuspolitiikkaa, tukea eritahtista integraatiota sekä kehittää lainsäädäntöä estämään halvan työvoiman riistoa. Saksa on jo valmis avaamaan Lissabonin sopimuksen, mutta ei maksamaan Ranskan uudistuksia.

Macron haluaa osoittaa pystyvänsä muutokseen ja voi siinä onnistua – maailma on muuttunut, hegemoniat rakoilevat, puolueiden, kansanliikkeiden ja EU:n pitää myös muuttua. Muuten ne jäävät kansalaisten jalkoihin. EU-kansalaiset haluavat uudistumista ja muutoksia. Niitä EU myös tarvitsee. Totuuden hetkellä Suomen on oltava aktiivinen ja vastuunkantaja EU:ssa.

 

Helsingin Edistyskokoomuksen hallitus

 

Lisätiedot:

Heini Rask, puheenjohtaja, p. 040 700 1715

Laura Ryymin, varapuheenjohtaja, p. 050 327 048

Pirkko Vihko, hallituksen jäsen, p.040 5431 734

Kannanotto: Pariisia pelastamassa

Yhdysvaltain sisällä Kalifornia osoittaa, että kunnianhimoinen ilmastopolitiikka päinvastoin luo uutta työtä enemmän kuin tuhoaa vanhaa

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on kiistaton tosiasia. Se on havaittavissa kaikkialla ympärillämme sulavina jäätiköinä, äärisääilmiöinä ja jatkuvasti nousevina lämpötiloina seikka, joka kylmänä kesäkuuna Helsingissä tuntuu kovin etäiseltä.

Pariisin ilmastosopimus on lopputulema yli kahdenkymmenen vuoden YK-neuvotteluista. Se on sitova sopimus, johon ovat sitoutuneet kaikki maat, EU ja 195 muuta valtiota tai siis 194 Yhdysvaltain jättäydyttyä sopimuksen ulkopuolelle.

Sopimuksessa on ongelmia. Se on liian kunnianhimoton riittääkseen. Se on liian heikko, jotta sillä olisi tavoitteidensa mukaista vaikutusta. Eikä siinä edes ole sanktioita tavoitteiden laiminlyönnistä. Se on iso tulonsiirtomekanismi, joka suuntaa rahallista hyötyä “kipurahoina” kehittyville maille sen sijaan, että samalla pääomalla rahoitettaisiin energiantuotantoon tai vaikkapa liikenteeseen liittyvää tutkimusta.

Pariisin ilmastosopimus on ehkä laiha lohtu suurten haasteiden edessä. Näemme, että sopimuksen symboliikka on sen sisältöä merkittävämpi. Me, ihmiskunta ja johtajamme, olemme istuneet alas, katsoneet ongelman vakavaksi ja allekirjoittaneet sen. Se on ensimmäinen kerta, kun olemme tosissamme ymmärtäneet, että yhteiset ongelmat ratkaistaan, no, yhdessä.

Trump ilmoitti eilen vetävänsä Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta. Ilmeisesti luodakseen uudelleen kadonneita teollisia työpaikkoja ja vähentääkseen kustannuksia, joita Pariisin mekanismeista heille koituu. Sopimusteknisesti vetäytyminen kestää seuraaviin vaaleihin, joten aurinko noussee huomennakin. Silti Sharan Burrow’ta mukaillen “kuolleella planeetalla ei ole työpaikkoja”, joten ilmastonmuutoksen kieltäminen politiikassa johtaa väistämättä tavoitteiden vastaiseen lopputulemaan.

Katsomme, että Yhdysvallat on luopunut kansainvälisestä johtajuudesta tällä ilmoituksella. EU, Kiina ja Intia tarttuvat valtatyhjiöön. Yhdysvaltain sisällä Kalifornia osoittaa, että kunnianhimoinen ilmastopolitiikka päinvastoin luo uutta työtä enemmän kuin tuhoaa vanhaa. Myös useat kansainväliset yritykset toteuttavat kunnianhimoisia ympäristöohjelmia ja kasvihuonekaasupäästöjen leikkauksia sillä toisin kuin Yhdysvaltain presidentti, tuotteet ja heidän viestinsä valitaan päivittäin.

Helsingin Edistyskokoomus tukee Pariisin ilmastosopimusta ja kansainvälistä yhteistyötä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Edellytämme, että Suomen hallitus vahvistaa edelleen toimia, joilla Suomi ja EU voivat osoittaa johtajuutta ihmiskunnan suurimman uhan edessä.

 

Helsingin Edistyskokoomuksen hallitus


Lisätiedot:

Heini Rask, puheenjohtaja, p. 040 700 1715

Laura Ryymin, varapuheenjohtaja, p. 050 3270 48

Niklas Koskimies, HEKin jäsen, p. 050 563 6467

Kannanotto: Pää pois puskasta

Kaikkien kolmen hallituspuolueen yhteinen kompromissi alkoholilain uudistuksesta sai sisältönsä vuonna 2016. Jokainen puolue jousti ja antoi jossain periksi. Keväällä 2017 keskusta aloitti iltalypsyn, jossa alkuperäiseen kompromissiin on vaadittu jo kompromissin kompromissia. Suomeksi sanottuna: aiemmin sovitusta ei pidetty kiinni.

Mikä on niin radikaalia alkoholilain uudistuksessa, että keskustan sisäinen oppositio on ottanut asialistalleen sen kaatamisen? Uudistuksessa vähittäiskaupassa myytävien tuotteiden alkoholipitoisuus saisi olla 5,5 % nykyään korkeintaan 4,7 % minkä lisäksi valmistustaparajoite poistuisi. 

Käytännössä tämä tarkoittaa vahvempien oluiden ja lonkeroiden sekä väkevästä viinasta lantrattujen tuotteiden, niin sanottujen limuviinojen, myymisen sallimista vähittäiskaupassa. Jo nyt vähittäiskaupoissa myydään limuviinan kaltaisia juomasekoituksia, jotka ovat valmistustaparajoitteen vuoksi poikkeuksetta edullisempia kuin Alkossa myytävät limuviinat.

Uudistus höllentäisi myös ravintoloiden aukioloaikoja, ja Alkot voisivat olla arkisin auki tunnin nykyistä pidempään. Ravintoloiden osalta sallittaisiin vähittäismyynti samoin ehdoin kuin kaupassa. Lisäksi pienpanimoilla olisi mahdollisuus myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille.

Keskusta on vedonnut voimakkaasti lausuntokierrokselta saatuun palautteeseen, jonka mukaan uudistus vaikuttaisi haitallisesti kansanterveyteen. Alkoholin haitat ovat tunnettuja, emmekä niitä vähättele. Ostokäyttäytymistä alkoholiostoksilla ohjaa kuitenkin saatavuutta voimakkaammin hinta.

Keskusta on itse ollut alentamassa erityisesti kirkkaan, maustamattoman viinan hintaa vuonna 2004. Useista hinnan korotuksista huolimatta viinaa myydään edelleen Alkossa suoranaiseen alehintaan, kun sitä vertaa viineihin ja oluisiin.

Aukioloaikojen ja saatavuuden laajentumista kauhistellessa näyttää unohtuneen, että alkoholia voi jo nyt tilata muutamalla klikkauksella netistä suoraan kotiovelle. Myös kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen vuoden 2016 alusta lähtien tarkoitti mietojen alkoholijuomien myyntiaikojen laajenemista sekä saatavuuden paranemista. Tästä huolimatta alkoholijuomien myynti väheni lähes kaikissa Suomen kunnissa verrattuna edelliseen vuoteen.

Suomen alkoholilainsäädännön suunta on ollut koko ajan kohti vapaampaa alkoholipolitiikkaa. Alkoholin kulutuksen siirtyminen kotoa ravintoloihin olisi myönteinen asia suomalaiselle seurustelukulttuurille ja ravintolaelinkeinolle, samoin työllisyydelle ja verotuloille, kun viinaralli Virosta hiljentyisi.

Keskustan olisi jo aika ottaa pää pois puskasta. Näin maltillisella uudistuksella Suomi ei juo itseään rappiolle. Suomi on siirtymässä yleiseurooppalaiseen juomakulttuuriin, jossa nuorempi sukupolvi näyttää jo nyt esimerkillisesti vanhemmalle polvelle, miten käyttää alkoholia ja suhtautua siihen. Alkoholilain uudistus luottaa yksilön omaan valintaan – se ei tee kenestäkään raitista tai alkoholistia.

 

Helsingin Edistyskokoomuksen hallitus

 

Lisätiedot:

Pj Heini Rask, p. 040 700 1715

Mikko Kälviä, p. 050 379 6701

HEK:n hallitus vuonna 2017

Helsingin Edistyskokoomuksen uusi hallitus valittiin sääntömääräisessä vuosikokouksessa 15.2.2017. Tarkemmat vastuut hallituksen kesken jaettiin järjestäytymiskokouksessa 8.3.2017, jolloin myös suunniteltiin tulevan vuoden toimintaa.

Hallitus ottaa ilomielin vastaan ehdotuksia, kannanottoja ja palautetta aiheesta kuin aiheesta sekä esimerkiksi ideoita tulevan vuoden toimintaan.

Sähköpostimme on hallitus@edistyskokoomus.fi. Meidät tavoittaa myös Facebookista, Twitteristä ja Instagramista – ollaan yhteydessä!

Helsingin Edistyskokoomuksen hallitus 2017:

Heini Rask, puheenjohtaja
Laura Ryymin, varapuheenjohtaja
Joonas Junttila, taloudenhoitaja
Lauri Partanen, sihteeri, jäsenvastaava
Mikko Kälviä, tapahtumavastaava
Joonas Mikkilä, yritys- ja yhteiskuntasuhdevastaava
Pia Sievinen, viestintä
Antti Leino, sidosryhmät
Pirkko Vihko, poliittiset sisällöt
Robert Torvelainen, yritys- ja yhteiskuntasuhdevastaava

 

Kannanotto: Kuolema on se hinta, jonka maksamme elämästä

Hyvä elämä on hyvän kuoleman arvoinen

Kansalaisaloite-palveluun on avattu 7.11.2016 uusi aloite “Eutanasia – hyvän kuoleman puolesta”. Aloitteen tarkoituksena on, että eduskunta ryhtyisi valmistelutoimenpiteisiin eutanasialain säätämiseksi. Näin aktiivinen eutanasia laillistettaisiin Suomessa. Helsingin Edistyskokoomuksen hallitus kannattaa tätä aloitetta.

Jokainen elämä ja jokainen ihminen on arvokas. Tapauksissa joissa ihminen todistettavasti mieltää, ettei jäljellä oleva elämä ole enää kuolemaa parempi, tulee jokaisella olla oikeus valita arvokas kuolema.

Olemme allekirjoittaneet henkilökohtaisesti aloitteen ja kehotamme kaikkia tekemään samoin. Lähtökohta on se, mikä on inhimillisesti oikein ja arvokasta.

 

Helsingin Edistyskokoomus ry:n hallitus

 

Lisätiedot:

pj Joonas Junttila, p. +358 50 409 1189

vpj Niklas Koskimies, p. +358 50 563 6467

Kannanotto: Perussuomalaisten lopetettava isien syrjintä

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lakeja, jotka liittyvät aiemmin säädettyyn tasa-arvoiseen avioliittolakiin.

Nyt lausuntokierroksella on luonnos hallituksen esitykseksi mm. sairausvakuutuslain vanhempainpäivärahasäännöksiä koskien. Esitykseen olivat jo tulossa pykälät, joilla miesparit asettuisivat samaan asemaan naisparien ja heteroparien kanssa, mutta ilmeisesti perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila veti hätäjarrusta: miesten oikeus vanhempainvapaisiin riippukoon äidistä. Pelkille miehille ei oikeuksia kuulu.

Kyse ei ole pelkästään miespareista. Kyse on myös yksinhuoltajaisistä. Heillekään perussuomalainen ministeri ei oikeutta vanhempainvapaisiin antaisi. Äiti on oltava – jos tämä vaikka sitten on kuollut synnytykseen, niin sen ikävämpi isälle.

Eikä tietenkään vain isälle, vaan myös ja ennen kaikkea lapselle. Vanhempainvapaa mahdollistaa vanhemman läsnäolon silloin kun lapsi on pieni. Se on lapsen eduista suurimpia. Jos ei äitiä ole, niin olkoon sitten myös vailla isää – niinkö perussuomalaiset asian näkevät?

Helsingin Edistyskokoomus ry. pitää ministerin antamaa poliittista ohjausta ja sen lopputulosta yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon vastaisena, miehiä syrjivänä ja lapsen etua törkeästi loukkaavana.

Perussuomalaisilla on vielä hetki aikaa korjata virheensä, ennen kuin vievät luonnoksen valtioneuvoston esittelyyn. Valmistelussa voidaan vielä korjata siinä syntyneet virheet. Luulisi arvokonservatiiveillekin lapsen edun olevan arvo. Ja miesten syrjinnän ongelma.

Mikäli esitys kuitenkin tulee valtioneuvostoon nykyisessä yhdenvertaisuutta halventavassa, miehiä syrjivässä ja lapsen edun vastaisessa muodossaan, ei Kokoomuksen tule sitä hyväksyä.

 

Helsingin Edistyskokoomus ry:n hallitus

 

Lisätiedot:

Puheenjohtaja Joonas Junttila +358 50 409 1189

Hallituksen jäsen Kalle Salava +358 41 545 7117

HEK:n hallitus vuonna 2016

Helsingin Edistyskokoomuksen uusi hallitus valittiin sääntömääräisessä vuosikokouksessa 18.2.2016. Tarkemmat vastuut hallituksen kesken jaettiin järjestäytymiskokouksessa 3.3.2016, jossa suunniteltiin myös tulevan vuoden toimintaa.

Hallitus ottaa ilomielin vastaan ehdotuksia, kannanottoja ja palautetta aiheesta kuin aiheesta sekä esimerkiksi ideoita tulevan vuoden toiminnasta. Hallituksen sähköposti on hallitus@edistyskokoomus.fi. Meidät tavoittaa myös FacebookistaTwitteristä ja Instagramista – ollaan yhteydessä!

Helsingin Edistyskokoomuksen hallitus 2016

  • Joonas Junttila, puheenjohtaja
  • Niklas Koskimies, varapuheenjohtaja, tapahtumat
  • Antti Leino, sihteeri
  • Hanna Laakso, tapahtumavastaava
  • Heini Rask, viestintä
  • Jarmo Rosenqvist, taloudenhoitaja
  • Laura Ryymin, jäsenvastaava
  • Kalle Salava, poliittiset sisällöt
  • Robert Torvelainen, sidosryhmävastaava
  • Pirkko Vihko, poliittiset sisällöt

 

Vapaus valita

Maailma on muuttunut siitä, kun Suomen alkoholipolitiikan kulmakivet, saatavuuden rajoittaminen ja hinnan ylhäällä pitäminen asetettiin paikoilleen.

Alko Oy on tehnyt matkan harvaan sijaitsevasta tarkoituksellisen huonon asiakaspalvelun ja heikon valikoiman viinakorttipisteestä erinomaisen asiakaspalvelun ja kohtalaisen valikoiman myymäläksi. Alkoja on nykyään noin 350 ja varmimmin ne sijaitsevat Prisman, K-kaupan, kookkaan kauppakeskuksen tai automarketin yhteydestä.

Alko Oy:n laaja myymäläverkosto ja hyvät aukioloajat eivät tosiasiassa enää rajoita saatavuutta paljoakaan. Sen sijaan kyläkauppojen, pienten liikkeiden, pientuottajien ja muiden pienempien toimittajien elinkeinomahdollisuuksia se kaventaa tuntuvasti. Prisman “ulkoistettu” alkoholiosasto palvelee, tuotteinaan etupäässä suurten tuottajien säilytystä kestävät tuotteet. Tästä on verratonta etua Prisman ohella isoille viinitiloille ja suurille panimoille. Sen sijaan paikallisen pienpanimo-oluen matka monopolikaupan valikoimaan on kohtuuttoman pitkä sekä vaikea, ja valikoimat kokonaisuudessaan muutoinkin jäävät rajallisiksi.

Päivittäistavarakaupassa myytävän oluen prosenttirajan nostaminen suosisi kotimaista panimoteollisuutta, totesi Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen YLE:n Kova Talous-haastattelussa 7.3.2016. Vahvempien oluiden tuominen päivittäistavarakauppaan loisi Suomeen työpaikkoja, tuloja panimoille, viljelijöille ja kauppiaille. Se vähentäisi olennaisesti Alkon sijoittumisen vääristävää vaikutusta kilpailutilanteeseen, ja parantaisi näin pienten kauppojen ja toimittajien asemaa.

Kilpailu-, elinkeino- ja työllisyyspoliittiset vaikutukset olisivat takuuvarmasti myönteisiä. Mikäli vahvempien oluiden ohella myös viinien myynti vapautettaisiin, johtaisi se mahdollisesti Alkon myymäläverkoston supistumiseen, mikä voisi vähentää väkevien alkoholijuomien saatavuutta.

Helsingin Edistyskokoomus kannattaa kaikkien mietojen alkoholijuomien, myös viinien, vapauttamista päivittäistavarakaupan myyntiin. Kannustamme hallitusta näpertelyn sijasta rohkeisiin päätöksiin pienten kauppojen ja panimoiden toiminnan mahdollistamiseksi sekä kansalaisten valinnanvapauden lisäämiseksi.

Helsingin Edistyskokoomus ry:n hallitus

hallitus@edistyskokoomus.fi

Puheenjohtajan katsaus vuoteen 2015

Helsingin Edistyskokoomuksella on takanaan aktiivinen toimintavuosi 2015 ja nyt kun vuosikokous kolkuttaa ovelle, on syytä hieman katsoa mitä saimme aikaan.

HEK ei toden totta ole pöytälaatikkoyhdistys, sillä olemme järjestäneet lukuisia tapahtumia pitkin vuotta 2015. HEK on tapansa mukaan järjestänyt ”isomman” tapahtuman keväisin ja syksyisin. Pohdimme vuoden 2015 tapahtumissa niin joukkovoiman vaikutuksia kuin EU-politiikkaa. Tapahtumat olivat suosittuja ja saimme niistä hyvää palautetta. Myös afterworkit ovat koonneet onnistuneesti politiikasta kiinnostuneita yhteen rennommissa merkeissä, samoin uusien jäsenten ilta ja edistysklubit. Ennakkoluulottomasta ja edistyksellisestä tapahtumatuotannosta kertoo parhaiten ehkäpä se, että järjestimme alkoholipoliittiset rapujuhlat, joista ei vauhtia puuttunut.

Eduskuntavaalit pitivät HEK:kiläisiä kiireisinä, mutta puhtia riitti myös tapahtumien järjestämiseen, kannanottoihin ja yhdistyksen kehittämiseen. Olemme saaneet paljon uusia jäseniä vuonna 2015 ja kiinnitimme erityistä huomiota, että tuoreet kasvot pääsevät mukaan toimintaan. HEK:istä on kasvanut yksi Helsingin suurimmista paikallisyhdistyksistä. Asiakysymyksissä kantaa otimme mm. TTIP-sopimukseen ja robotisaatioon Helsingissä.

Toteutimme vuonna 2015 jäsenillemme kyselyn, jonka yllättävänä tuloksena oli, että HEK:n tulisi jatkossa kiinnittää enemmän huomiota mm. kaupunkipolitiikkaan. Vuonna 2015 HEK:n tapahtumissa pohdittiin laajempia yhteiskunnallisia teemoja, mutta ehkäpä tuleva vuosi painottuu vahvemmin nimenomaan helsinkiläisiin asiakysymyksiin. Jäsenten toiveita HEK:n hallitus kuuntelee herkällä korvalla.

HEK valitsee pian uuden hallituksen itselleen. Vuosikokous järjestetään 18.2.2016. Toivotan kaikki HEK:n toiminnasta ja edistyksellisestä kokoomuspolitiikasta kiinnostuneita tulemaan mukaan. Tekemistä löytyy ihan varmasti kaikille halukkaille!

Kimmo Parhiala
HEK hallituksen pj 2015